torstai 17. huhtikuuta 2014

Incheon


Kolme viikkoa Seoulissa vietettyäni päätin, että ehkä voisin käydä katsomassa hieman Seoulin ulkopuolista elämää. Pamela oli samaa mieltä joten hän ja minä otimme suunnan kohti Incheonia. Incheon sijaitsee noin tunnin metromatkan päässä Seoulista. Incheon on merenranta kaupunki jonka mailta löytyy myös Incheonin kansainvälinen lentokenttä. Seoulin kaupungin metroverkosto jatkuu moniin lähikaupunkeihin, joten naapurikaupunkeihin on helppo tehdä päivä retkiä. 

Keskiviikkoaamu valkeni todella sumuisena. Ilman kosteus huiteli jälleen valtavissa lukemissa, mutta suurempi huolen aiheeni oli koko tämän viikon vallinnut huono ilmanlaatu. Ensimmäiset kaksi viikkoa Seoulissa oli aurinkoisia, lämpimiä ja raitisilmaisia. Vasta tämän viikon aikana alan tuntea kuinka huono ilmanlaatu koettelee kroppaani. Ilmanlaatu on huonontunut muutaman päivän aikana roimasti. Yellow Dust lukemat ovat aikaisempina viikkoina olleet alle 50㎍/㎥, kahden viime päivän aikana se on kuitenkin noussut hälytyttävän lähelle 200/. Yellow Dust on kiinan, korean ja japanin joka keväinen ongelma. Yellow Dust on mongolialaista hiekkapölyä, joka on matkannut kiinan yli ottaen mukaansa kaikki saasteet ja ilmanmyrkyt ja lopulta se sitten laskeutuu koreaan ja japaniin. Alle 100/ on kuuleman ihan ok lukema. Yli 100/ on vielä ihan hyväksyttävää, mutta voi silti aiheuttaa joitain oireita. Yli 200/ on sitten jo epäterveellistä. Jos lukema lähestyy 300/, niin sitten mennään jo todella epäterveellisessä ilmanlaadussa. Tämän aamun yellow dust lukema oli 130/㎥.

Päätimme kuitenkin lähteä Incheoniin, koska olimme jo suunnitelleet tekevämme niin. Incheoniin meneminen on kohtuullisen helppoa. Meidän tarvitsi tehdä matkalla vain yksi metron vaihto. Seoulin keskustan jälkeen metro nousee maanpinnalle ja sumu oli niin sakeaa että emme nähneet ympärillemme lähes ollenkaan. Jo tuossa vaiheessa totesimme, että oli ehkä virhe lähteä katsomaan merta päivänä jona on näin valtava sumu. Incheoniin päästyämme suuntasimme ensimmäisenä Chinatowniin, joka on kuuleman ainoa virallinen Chinatown koko Etelä-Koreassa. Paikka oli todella hiljainen ja ilmeisesti suurin osa liikkeistä ei edes ole auki kello 11 aamulla. Kävelimme läheiseen puistoon, jossa saimme jälleen ihailla muutamia jäljellä olevia kirsikankukkia. Nyt kun kirsikankukat ovat alkaneet kuihtua, kadut ovat täynnä kirsikan kukan lehtiä ja puistoissa kävellessä ympärillä leijailee kirsikankukan lehtiä. Se on todella kaunis näky ja aivan mahdoton tallentaa valokuvaan tai videoon (kokeiltu on).





Sumu hälveni pikkuhiljaa ja pian alkoi jopa nähdä ympärilleen. Aurinkokin pilkahti sumun takaa. Silti en voi sanoa, että olisin nähnyt merta tämän päivän aikana. ChinaTownin jälkeen kävelimme jonkun aikaa ja löysimme itsemme Rodeo kadulta, joka on ilmeisesti Incheonin pääshoppailukatu. Emme olleet shoppailu tuulella joten kävelimme vain kadun poikki ja jatkoimme matkaamme takaisin metrolle. Menimme metrolla pienen pätkän Incheon Cityhallille ja kävelimme jälleen läheisessä puistossa ennen kun löysimme seuraavan metrolinjan.

Halusimme käydä Incheonin uudella business alueella. Sinne meno vaati yllättävä pitkän metromatkan ja paikalle päästyämme huomasimme että paikka on edelleen täysin rakenteilla. Ne osat mitä oli ehditty jo rakentaa, olivat todella hienoja ja voin vain kuvitella kuinka upea alue Incheonin Business-alueesta tulee, sitten kun se on saatu valmiiksi ja yrityksiä ja ihmisiä alkaa saapua paikalle. Nyt paikka oli kohtuullisen autio. Kävelimme Business alueen Central Parkissa ja tarkoituksenamme oli mennä puiston reunassa häämöttävään Lotte Martiin syömään. Puisto oli kuitenkin valtava ja matka Lotte Martiin oli yllättävän pitkä. Puisto oli todella viihtyisa ja paikalta löytyi jopa pieni eläintarha (pupuja ja peuroja) 




Lotte Martiin päästyämme nappasimme jotain pientä syömistä ja päättelimme, että ehkä oli aika mennä kotiin. Ilmanlaatu oli tehnyt tehtävänsä ja olimme molemmat aivan puhki.


Olin yllättynyt kuinka kiinalainen Incheon on. Olin lukenut etukäteen, että Incheonissa on paljon kiinalaisia koska Incheonissa on yksi niistä suurista korean satamista jotka ovat lähinnä kiinaa (eli kiinan puolella koreaa). Pamela, joka oli juuri viettänyt kaksi vuotta kiinassa, hämmenteli sitä kuinka kiinalainen Incheon olikaan. Hän sanoi että tuntuu ihan kuin olisi kiinassa jälleen ja minä olin hänen kanssaan täysin samaa mieltä. Incheon ei ehkä ollut ihan minun mieleeni. Saattaa olla että huono ja sumuinen keli vaikuttivat myös tähän arvioon. 

Incheonissa oli monia kivan näköisiä paikkoja, mutta Seoulia kohti metrossa nuokkuessani en voinut olla tuntematta suurta onnen pistoa siitä että asuin tällä hetkellä juuri Seoulissa. 

Matka Incheonista takaisin tuntui todella pitkältä. Varsinkin kun Seoulin päässä oli käynnissä valtavat työpaikkaruuhkat. Metron vaihtaminen ei käynyt erityisen nopeasti ja tämä oli myös ensimmäinen kerta kun näin todellisen ruuhkan Seoulin metrossa.

Kotiin päästyäni silmiä kirveli, päätä särki, kurkku oli käheänä ja naama kutisi valtavasti. Selvästikin ilmankosteus, siitepöly ja korkea Yellow Dust lukema oli tehnyt tehtävänsä. Illan aikana olo ei ainakaan parantunut. Huomasin myös että päivän aikana yellow dust lukemat olivat käyneet yli 200㎍/㎥. Yli sata on jo epäterveellinen lukema, joten en edes halua tietää kuinka paljon keuhkoni ovat päivän aikana huutaneet armoa!

3 kommenttia:

  1. Hui! Kuulostaa hurjalta tuo huono ilmanlaatu :/ täälläkin näin tänään yhdellä miehellä hengityssuojaimen naamalla, vähän ehkä liioiteltua tässä pienessä katu- ja siitepölyssä...

    Mukava kuitenkin lukea näitä sun kirjoituksia, taidat viihtyä siellä? :)

    -Essi & Eino

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viihdyn toosi hyvin. Korea on aivan mahtava paikka! :D Nyt on onneksi satanut joten ilmanlaatu on jälleen todella hyvä. Jeij, pystyy hengittään taas!

      Poista
    2. Kiva kuulla että viihdyt, vaikka kyllä sen arvasikin ;)

      Poista