keskiviikko 13. helmikuuta 2019

GAME OF THRONES – Kroatian kuvauspaikat



Olen aina rakastanut elokuvamaailmaa. Se on myös toiminut loistavana inspiraationa matkailulle. Monet hienot paikat, joista en aikaisemmin ollut kuullutkaan, on löytänyt tiensä bucket-listalleni juuri elokuvien ja televisiosarjojen kautta. Koska olen valtaisa elokuvien ja televisiosarjojen fani, olen juuri yksi niistä ihmisistä, jotka matkoillaan hakeutuvat näille kuvauspaikoille fiilistelemään. Näin kävi myös Kroatian reissulla.

Valtasin Iron Thronen - ei ollut edes kauhean vaikeaa XD

Elokuvien ja televisiosarjojen tuomassa julkisuudessa on sekä hyvät että huonot puolensa. Kroatia on saanut kokea yllättävän suosion molemmat puolet. Kroatia turismi on tietojen mukaan noussut yli 300% viimeisen viiden vuoden aikana ja uskon että suuri syy sen nousuun löytyy sen saamasta näkyvyydestä yhdessä maailman suosituimmasta televisio sarjasta Game Of Thronesissa. 

Sarjaa on kuvattu ympäri maata, mutta ehdottomasti näkyvimmin sarjassa on esitelty Dubrovnikin vanhaakaupunkia. Vanhakaupunki on näkynyt sarjassa monen vuoden ajan ja toiminut näyttämönä monelle sarjan merkittävälle kohtaukselle. Turismi tuo kaupunkiin paljon rahaa, mutta massaturismi mahdollisesti myös tukahduttaa kaupungin monilta osin. Vanhakaupunki on sen verran pieni, että turisteilla voi olla hetkellisesti hieman ahdasta ja se voi pahimmillaan vahingoittaa historiallista kaupunkia ja sen rakennelmia. 

Kroatia kasvatti suosiotaan hitaasti jo ennen Game of Thronesiakin, mutta sarjan räjähdysmäinen suosio räjäytti myös turismin käsiin. Malta on toinen valtio, jolle on käynyt samanlailla. Ei kyllä ihan yhtä isossa mittakaavassa.
 
Tässä muutamia kuvauspaikkoja, joihin me törmäsimme matkamme aikana. Törmääminen on ehkä hieman harhaanjohtava sanonta, koska valtaosaan paikoista hakeuduimme juuri Game Of Thronesin innoittamana XD Löysin hienoja kuvapareja sarjan pysäytyskuvista omien kuvieni rinnalle.


King´s Landing


Sarjan keskiössä toimii Kings Landing kuninkaallinen kaupunki. Valtaosa kohtauksista on kuvattu Dubrovnikin upeissa maisemissa. Taustoja ja joitain rakennuksia on jälkikäteen hieman digitaalisesti muokattu, mutta valtaosa kadun ja muurintapahtumista on kuvattu ilman suurempia lavastuksia tai muokkauksia.

Dubrovnik West Harbour

Dubrovnikin läntinen satama näkyy monessakin eri kohtauksessa sarjan aikana. Paikalla pyörii paljon sarjan faneja jotka tahtovat kohtausta muistuttavan kuvan myös omaan kuvakirjastoonsa. Kaupungilla pyörii myös monia Game Of Thrones -kuvauspaikka kierroksia ja ohimennen pääsee myös kuulemaan jotain faktoja kuvauksista. Jos haluaa vielä tarkempaa tietoa sarjan kuvauksista, kannattaa varmasti mennä maksulliselle kuvauspaikka kierrokselle. Meille riitti kuitenkin omatoimi kierros muun turisteilun lomassa.


 SHAME! SHAME! 
- On kohtaus joka varmasti muistuu jokaisen sarjan katsoneen mieliin. Amanda tässä demostroi hienosti sitä kuinka monet fanit ottavat sarjan kohtausten innostamia kuvia.


Kings Landing puutarhan ja paviliongin kuvauspaikka löytyy kaupungin ulkopuolelta Arboretum Trstenon puutarhoilta noin kaksikymmentä kilometriä Dubrovnikista pohjoiseen.





MEEREEN

Mereen ilmestyi sarjaan sen neljännellä tuotantokaudella ja pysyi mukana tarinassa kohtuullisen pitkän tovin. Splitin Diocletian´s Palace toimi sarjassa "lohikäärmeiden vankilana".


Klis Fortress on näkyvästi sarjassa esillä ja toimii sarjassa Meereenin kaupungi muureina. Muuri ei paljon tarvinnut lavastusta sarjaan, mutta Meereenin kaupungin valtava pyramidi on näkyvä digitaalinen lisäys Klissin maisemaan.


Tässä muutamia paikkoja, joissa vierailimme reissun aikana. Game of Thronesin kuvauspaikoilla vierailu ei ollut matkamme päätarkoitus, mutta se toi mukavan lisän monen paikan loistoon. Kaikki yllä mainitsemani paikat ovat ehdottomasti vierailun arvoisia kohteita olet sitten sarjan fani tai et. Nykyaikaisessa digitaalisessa maailmassa tietokoneilla voidaan tehdä vaikka mitä tehosteita elokuviin ja sarjoihin. On ihana huomata, että elokuvan ja television tekijät jaksavat vielä panostavat upeiden kuvauspaikkojen etsimiseen ja todelliseen ympäristöön, jota voidaan vain tarvittaessa digitaalisesti ehostaa. Toivotaan että näin on jatkossakin.
 
BONUS materiaalia:
Sevilla, Espanja 


Sain huomata sarjaa katsoessani, että sarjaa oli myös kuvattu Espanjan Sevillassa. Olin työharjoittelussa Sevillassa vuonna 2011. Sevilla oli todella kaunis kaupunki ja yksi kauneimpia paikkoja Sevillassa oli Alcazarin kuninkaallinen palatsi. Kun olin siellä huomasin, että siellä kuvattiin jotain sarjaa tai elokuvaa ja muistan miettineeni silloin, että tämä on varmasti loistava paikka kuvata jotain historiallista. Muutama vuosi myöhemmin kyseinen palatsi ja sen puutarha esiintyi Game Of Thronesissa Dornen palatsina.


Photos source: Game Of Thrones, Screenshot, HBO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti