tiistai 25. kesäkuuta 2019

Transilvania – Draculan linna



Jokainen myyteistä ja legendoista kiinnostunut ihminen on varmasti joskus kuvitellut seikkailevansa myyttisessä Draculan linnassa keskellä synkkää, vuoristoista ja metsäistä Transilvaniaa. Eikö? No ehkä minä olen ainoa. Rakastan linnoja ja fantasia vivahteisia seikkailuja upeissa maisemissa. 


Ajatus Transilvaniasta ja Draculan linnasta ei ehkä ollut aivan sitä mitä todellisuus lopulta tarjosi. Se ei silti lannistanut innostustani tai rauhoittanut mielikuvitustani. Heti kun vuokra-auton nokka osoitti pois Bucharestista mieleni asettui todelliselle seikkailu asetukselle. 



Transilvania on täynnä keskiaikaisia vanhoja kaupunkeja. Linnoja löytyy jokaisen kaupungin korkeimmalta kukkulalta. Ihmiset paimentavat lampaitaan upeilla vuoren rinteillä ja tienreunasta joka suuntaan lähtee synkkä ja rehevä metsä. Jos mielikuvituksesi on yhtään vilkkaampaa sorttia, Transilvania antaa sinulle varmasti vahvan mystisen vivahteen. Ensimmäiset ajopäivät tarjosivat autoreissun parhaita maisemia, kun upean vihreä luonto kohtasi jylhän Karpaattien vuoriston.


Branin Linna on saanut lempinimekseen Draculan linnan. Dracula on Bram Stokerin 1897 vuonna julkaiseman kirjan nimi. Draculan tarinan inspiraationa toimii Vlad Seivästäjä. Vald oli Transilvaniassa syntynyt ruhtinas, joka oli erittäin tunnettu raakuudestaan ja verenhimoisuudestaan. Vlad eli 1400-luvulla ja oli jo elinaikanaankin monien tarinoiden innoittaja. Vladilla itsellään ei ole mitään yhteyttä Branin linnaan, mutta Bram Stokerin kuvaama Draculan linna sopii vain yhteen Transilvanian alueella olevaan linnaan ja se on Branin linna. Siksi linnaa kutsutaan nimellä Draculan linna. Stoker ei koskaan itse käynyt Transilvaniassa, joten on oletettavaa, että hän on nähnyt kuvan Branin linnasta ja käyttänyt sitä esimerkkinä Draculan linnan kuvailussa. 

a

Linna on ulkoapäin aivan sellainen, kun kuvittelisit Draculan linnan olevan. Sisältä se ei ole lainkaan niin synkkä kun olisi voinut kuvitella. Linnaa on kunnostettu ja sen pinnat ovat kaikki vaaleita ja puisia. Linna on täynnä kapeita käytäviä, jotka tukkiutuvat helposti pienestäkin ihmismäärästä. Meillä kävi turistimäärän osalta tuuri. Tuuriksi ei ehkä voi laskea sitä, että tietöiden vuoksi jouduimme istumaan autossamme 45 minuuttia, jona aikana liikuimme vain kilometrin verran. Toisaalta tämä tarkoitti sitä, että saavuimme linnalle vain tuntia ennen sen sulkemisaikaa ja tämän vuoksi valtaosa turisteista oli ehtinyt jo lähteä. Eli tavallaan meillä kävi tuuri. Saimme myös samalla todistaa Romanialaisten mitä kekseliäimpiä keinoja päästä ruuhkien ohi. Eräs autoilija kiersi ruuhkat ajamalla tein viereistä peltoa eteenpäin. Ojien kohdalla sai kyllä jännittää  onko autosta ojan toisella puolella enään mitään jäljellä, mutta jotenkin auto selvisi kuin selvisikin ojien toiselle puolelle. 


Branin linnaan pääsee helposti omalla autolla, mutta jos autoilu ei kiinnosta, sinne järjestetään myös turistikierroksia kaikista lähellä olevista isommista kaupungeista. Myös Bukarestista on mahdollisuus tehdä päiväretki Branin linnaan. Sisäänpääsy linnaan maksaa noin kymmenen euroa. Parkkipaikan löytäminen linnan lähistöltä ei ole mikään ongelma. Kaupungissa on valtavasti maksullisia vartioituja parkkipaikkoja. Meidän puolentoista tunnin parkki maksoi pari Euroa, mikä on Romanian hintatasoon nähden kallista, mutta ei tehnyt sen suurempaa lommoa meidän matkabudjettiimme. Jonotuksesta en osaa sanoa sen enempää koska me saimme kävellä suoraan lippuluukulle ja porteista sisään. Emme joutuneet jonottamaan minnekään koko linnakierroksen aikana. Kannattaa siis matkustaa linnalle sesonkien ulkopuolella. 


Porteilla on paljon myyntikojuja, joissa myydään kaikkea mahdollista Dracula-tavaraa. Eli jos haluat Dracula matkamuistoja, löydät ne varmasti täältä. 
Linna oli hieno, mutta se ei ehkä vastannut mielikuvaa siitä mitä olisin odottanut Draculan linnalta. Kaipasin ehkä enemmän synkkyyttä, pimeitä nurkkia ja koleita tyrmiä. Pelottavasti narisevat lattiat löytyvät kyllä vielä remontinkin jälkeen. Jos kaipaat siis hyytävän jännittävää linnakokemusta, et tule sitä saamaan. Itse nautin silti suunnattomasti linnakierroksesta ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että Draculan linna oli näkemisen arvoinen.


2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hei Suvi! Mahtava blogi! Olisitko kiinnostunut potentiaalisesti yhteistyöstä? Edustan matkailuun keskittyvää sivustoa https://www.varaahotelli.fi/, joten voisimme varmasti tehdä jotakin yhdessä.

    En löytänyt täältä yhteystietojasi, mutta jos sinua kiinnostaa, niin voit olla minuun yhteydessä osoitteessa antti.paakkonen(at)seoseon.com :)

    VastaaPoista