tiistai 2. huhtikuuta 2019

Kävellen Roomassa



Ennen Rooman matkaani yritin pitää odotukseni kohtuullisina. Rooma on näyttänyt hienolta kaikkien kuvien perusteella, mutta olin joskus lukenut artikkeleita, jotka eivät imarrelleet kaupunkia. Joissain kaupungeissahan on paljon upeita rakennuksia ja historiallisia kohteita, mutta osat näiden paikkojen ympäriltä ovat hieman kärsineitä. Olin erittäin iloinen, että Rooma ylitti odotukseni. Kaupunki oli täynnä kauniita rakennuksia ja erityisesti tunnelmaa.


Rooma on yksi tunnetuimmista Euroopan kaupungeista ja tämän vuoksi kaupungin keskustan alueet ovat jatkuvasti armeijan valvovan silmän alla. Eurooppan suuria kaupunkeja on viimevuosina ravisuttanut erilaiset terroriteot ja niiden seurauksena myös Rooma on tehostanut valvontaa ja rajoittanut autojen kulkua keskustassa. Roomassa tuntee olonsa turvalliseksi, koska keskustan jokaisen kulman takaa löytyy armeijan miehiä raskaan aseistuksen kera. Samalla ei kylläkään voi välttyä ajatukselta, että terrorin uhka on koko ajan läsnä.

Espanjalaiset portaat
Trevin suihkulähde

Viimeinen kokonainen päivä Roomassa sujui kaupungilla kävelleen ja sen tunnelmasta nauttien. Aloitin tämän päivän matka espanjalaisilta portailta. Säästin hieman jalkojani ja menin sinne metrolla. Espanjalaiset portaat ovat kaupungin kuuluisin kohtaamispaikka, joten siellä on aina vipinää. En jäänyt istuskelemaan portaille vaan jatkoin matkaani. Kävelin kauniita pieniä katuja kohti Trevin suihkulähdettä. Olin käynyt suihkulähteellä jo ensimmäisenä iltanani, mutta siellä oli niin valtavasti porukkaa, etten viitsinyt viettää siellä paljoa aikaa. Ajattelin kokeilla uudestaan näin päiväsaikaan, jos siellä olisi vaikka hieman vähemmän porukkaa. Valitettavasti suihkulähde oli tyhjennetty ja siihen tehtiin jotain pientä peruskorjausta. En siis ehtinyt nähdä toimivaa suihkulähdettä päivänvalossa.



Suuntasin seuraavaksi Pantheoniin. Tämä on paikka, jota ei kannata jättää väliin. Se on keskellä kaupungin vilkkainta turistialuetta ja on yksi harvoista paikoista Roomassa, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Pantheon on vaikuttava rakennelma, jonka näyttävimpiin osiin kuuluu sen kupoli. Ylhäällä kupolissa on iso aukko, joka päästää sisään niin auringon kuin sateenkin. Luin jostain, että on todellinen kokemus olla Pantheonissa lumisateen sattuessa. Hiutaleiden hiljainen leijailu ajas on kuulemman satumainen kokemus. 

Vittorio Emaniellen Muistomerkki

Kävelin kaupungilla monta tuntia ja vastaani tuli monia legendaarisia Roomalaisia maamerkkejä. Välillä oli aika istahtaa juomaan jotain ja välillä vastaan tuli hienoja paikkoja, joita en edes osannut odottaa. Reittini kulki myös Forum Romanumin ohi ja nyt vihdoin löysin pienen pienen Susi, Romulus ja Remus - patsaan kopion, joka löytyy läheltä Forumin näköalapaikkaa. Patsas oli sen verran pieni, että kävelin ensin sen ohi.

Bocca della Verita

Seuraavaksi reittini suuntasi Bocca della Veritan luo. Bocca della Verita tunnetaan myös Totuuden suuna. Tämä paikka nousi kuuluisuuteen Loma Roomassa -elokuvan ansiosta. Sanotaan, että patsas puraisee valehtelijan käden poikki. Nyt patsas on todella suosittu turistinähtävyys ja jos haluat testata valehtelijateoriaa ihan käytännössä, kannattaa varautua pitkään jonoon. Minä en jaksanut jonottaa vaan tyydyin kurkkaamaan sen suuntaan portin toiselta puolelta. Ainakin kaikki jotka siinä minun aikanani kävivät, saivat pitää kätensä. 

Kävelin hotellille Gianocolon kukkulan kautta. Kukkulalta avautui hyvät näkymät kaupungille. En kyllä ole varma oliko näkymät kaiken kipuamisen ja kiertelyn arvoinen. Kun vihdoin pääsin takaisin hotellille jalkani huusivat armoa. Olin kävellyn koko päivän ja kiertänyt kaupungin keskustan ympäri. 


Rooman niin sanotut pakolliset nähtävyydet ehtii hyvin katsoa kolmessa kokonaisessa päivässä, mutta kaupungissa riittää varmasti nähtävää myös pidemmän vierailun ajaksi. Matka Roomaan oli kaikinpuolin onnistunut. Syksyn lämpimät säät suosivat ja suurimmat turistimassat olivat jo kesän jäljiltä kaikonneet. Kaupungissa on varmasti aina vipinää, mutta en osaa edes kuvitella kuinka tukossa tämä paikka on sesonkien huippuaikoina. Rooma teki minuun vaikutuksen ja olen erittäin iloinen, että sain lopulta lähdettyä Italiaan. Italiassa on vielä valtavasti paikkoja, joissa haluaisin käydä, joten katsotaan nyt koska Italia kutsuu uudemman kerran. 

Nyt kun olen vihdoin saanut viimevuoden matkat pakettiin on aika jatkaa tämän vuoden puolelta. Seuraavaksi vuorossa Madeira ja parin kuukauden päästä suuntaan ystäväni Amandan kanssa Romaniaan. Lisää reissupostauksia on siis tulossa hyvin pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti