keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Itävallan Roadtrip OSA 2: Hallstatt & Gosau


Schaftbergin upeiden maisemien jälkeen oli aika suunnata Itävallan Instagram pääkaupunkiin Hallstattiin. Jokainen on varmasti joskus nähnyt kuvan tästä upeasta paikasta. Kaupunki on tietenkin tuttu myös Sound of Music elokuvasta. Hallstatt on todella pieni ja idyllinen kaupunki vuorten ympäröimässä laaksossa. Laakson pohja on lähes kokonaan järven peitossa, mutta vuoren ja järven väliin jää pieni Hallstatt. Kaupungissa on alle tuhat vakituista asukasta ja sen pääelinkeino näyttäisi hyvin vahvasti olevan turismi. 

Jos et ole skarppina, saatat vahingossa ajaa kaupungin ohi ilman että huomaat sitä. Kaupunkiin ajetaan vuoren sisäisen tunnelin kautta. Kaupungissa on paljon maksullisia parkkipaikkoja. Kaupungista löytyy myös 90min ilmainen kiekko parkkipaikka, mutta en viitsinyt kiemurrella edes takaisin vuoren sisällä koittaen löytää kulkureittiä parkkipaikalle. Ajoin suosiolla tunnelin läpi ja käännyin ensimmäiselle maksulliseen parkkipaikalle joka tuli vastaan. Parkkipaikoilla on käytössä päiväparkkimaksu. Eli olit paikalla sitten tunnin tai viisi, hinta on aina sama 7€.

 


Kävelin parkkipaikalta järven rannalle ja jatkoin siitä rantatieta kohti kaupungin keskustaa. Kaupunki oli täynnä turisteja ja turistikauppoja. Varsinkin aasialaiset turistiryhmät parveilivat Hallstatissa ja joka näköalapaikalla oli vaikuttajan näköinen henkilö kesämekossaan ja joku häntä kuvaamassa. Se oli hyvin koomisen näköistä. Vaikka ihan yhtä lailla minäkin kävin sosiaalisessa mediassa liikkuvista kuvista tutuilla paikoilla ottamassa omia kuviani. Olin henkisesti varautunut ruuhkaiseen ja turistien täyteiseen kaupunkiin, mutta ainakin alkukesästä ruuhkaa ei ollut liikaa. Koko kaupunki ei silti tuntunut todelliselta. Kaupunki oli kaunis ja idyllinen, mutta minusta tuntui, etten nähnyt yhtäkään ihmistä, joka oikeasti asui siellä tai teki mitään jokapäiväistä. Hallstatt tuntui melkein teemapuistolta. Ehkä myös kaupunkia ympäröimät upeat maisemat vaikuttivat ajatukseen, ettei tämä voinut olla todellinen paikka.

 


Vaikka odotukseni olivat korkealla, Hallstatt onnistui ylittämään ne. Kaupunki oli upea ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Kaupunki on pieni, joten se on katsottu muutamassa tunnissa. Kaupungilla pyöriikin pääosin vain päivämatkailijoita. Ehkä jos kaupunkiin jäisi yöksi näkisi myös sen todellisemman/arkipäiväisemmän puolen.

  

Halsstattista matka jatkui Gosaun kaupunkiin ja sieltä löytyvälle Gosauseelle. Gosaun upea maisema tuli myös vastaani sosiaalisessa mediassa, kun suunnittelin Itävallan reissuani. Kylä osui kätevästi ajoreitilleni, joten katsastin sen samalla. Yltä löytyvä hieno maisema löytyy Gosaun kirkon tienoilta. Gosausta etelään löytyy Gosausee-järvi. Järveltä löytyy 90min ilmainen parkkipaikka, ravintoloita ja mös uintimahdollisuus. Järvi on klassisesti vuorien ympäröimä. Järven ympäri kulkee kävelyreitti. Järven kiertämisessä mene kyltin mukaan noin 1,5h tuntia ja matkaa on noin 6km. Ensimmäisen päivän aikatauluni oli kohtuullisen tiukka, joten minä kävelin vain pienen matkan edestakaisin järven rannalla. Järveltä lähtisi myös hissi vuoren huipulle. Huipulla käynti oli myös listallani, mutta olin jo aikaisemmin päivällä käynyt Schaftbergin huipulla ja niitä maisemia olisi vaikea ylittää. Jos suunnittelisin reissuani nyt uudelleen ja minulla olisi yksi päivä lisää käytettävänä, olisin jäänyt Gosaun seudulle yöksi ja kävellyt seuraavana aamuna järven ympäri ja ottanut hissin vuorenhuipulle. Myös sieltä löytyisi kauniita kävelyreittejä. Jos sinulla on sama reissu suunnitteilla, kannattaa jäädä tänne yöksi ja viettää alueella enemmän aikaa.


Ensimmäinen ajopäivä päättyi parin tunnin ajoon Gosausta Grossglocknerin kansallispuiston juurelle, jossa hotellini sijaitsi. Hotellini oli Hotel Wasserfall. Hotelli oli viihtyisä, vaikka englannin kieli ei oikein omistajilta sujunutkaan. Onneksi osasin sen verran saksaa, että asiat tulivat selviksi. Hyvin nukutun yön jälkeen oli aika suunnata Grossglocknerin alppitielle, josta lisää seuraavassa kirjoituksessani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti