tiistai 12. heinäkuuta 2022

Kotkanpesä – Berchtesgaden

  

Salzburgin ympärillä on paljon mielenkiintoista nähtävää. Jos et ole itse kiinnostunut vuokraamaan autoa ja ajamaan kyseisiin kohteisiin, niihin kannattaa harkita järjestettyä päiväretkeä. Aion itse vuokrata auton, mutta toteutan silti Kotkanpesä retkeni ryhmämatkana. Ryhmämatkassa on se hyvä puoli, että reissulla on mukana opas, joka kertoo paljon mielenkiintoista tietoa paikoista, jossa vierailemma. Varasin oman reissuni etukäteen Get your Guide sivuston kautta. Olen aikaisemminkin varannut joitain retkiä kyseisen sivuston kautta, joten päätin tukeutua siihen nytkin. Retkeni toteutti Panorama Tours Salzburg. Heitä löytyy iso valikoima reissuja ympäri Salzburgin aluetta ja tosiaan muutama joka vierailee myös rajojen toisella puolella. Heidän suositummat päiväretkensä ovat Sound Of music tour joka kiertää seudulla kuvatun elokuvan kuvauspaikat ja toinen suosittu reissu suuntaa Kotkanpesälle. Kotkanpesä sijaitsee Saksan puolella, mutta se on silti vain parin tunnin matkan päässä Salzburgin keskustasta.

Retki lähti 8.45 St Andrä kirkon edestä. Tästä löytyy myös kyseisen retkenjärjestäjän koju, jos haluat poiketa paikalle edellisenä päivänä ostamaan retken. Samana päivänäkin voi ostaa retken, mutta suosituimmat retket saattavat olla loppuunmyytyjä jo päiviä aikaisemmin, varsinkin vilkkaimpana turistiaikana. Eli jos haluat ehdottomasti jollekin tietylle kierrokselle, suosittelen varaamaan sen jo hyvissä ajoin etukäteen. Tämäkin retki näytti olevan loppuunmyyty. Reissussa oli minun lisäkseni pääasiassa Amerikkalaisia, Kanadalaisia ja Australialaisia. Minä olin heidän mielestään hyvin eksoottinen, kun olin Suomesta. Kävin päivän aikana monet mielenkiintoiset keskustelut eri kansallisuuksien kanssa. Kanadalaisten kanssa keskustelitiin jääkiekon MM-kisojen loppuottelusta, joka oli tarkoitus pelata sinä iltana. Muut halusivat tietää enemmän suomesta ja varsinkin sen turvallisuustilanteesta nyt kun naapurimme oli jälleen innostunut sotimaan. Tämä keskustelu sopikin hyvin teemaan, kun olimme suuntaamassa Hitlerin kesäpaikalle Kotkanpesälle. 

 

 

Kotkanpesä rakennettiin Hitlerin 50-vuotis syntymäpäivälahjaksi alueelle, jossa oli sodan aikana vahvasti saksan sotakalustoa. Oppaamme mukaan Hitler ei erityisemmin välittänyt Kotkanpesästä ja kävi siellä vain pari kertaa elämänsä aikana. Rakennus on kuitenkin erittäin harvinainen laatuaan. Sodan päätyttyä Hitlerin tukikohdat tuhottiin hyvin perusteellisesti. Kotkanpesäkin oli tarkoitus pamauttaa taivaan tuuliin, mutta se säilytettiin. Ainoa ehto, jolla rakennus säilytettiin, oli että siitä tulee avoin kohde vierailijoille. Kohde onkin todella suosittu matkakohde ja vuorelle kulkeva serpentiini tie on täynnä busse ja jotka kuljettavat turisteja ylös ja alas. Kotkanpesä näkyy yllättävän kauas. Olin jotenkin olettanut, että se on todella piilossa, mutta selkeällä säällä se näkyy vuorella aivan selkeästi. Vaikea kuvitella että kukaan ei olisi sitä sodan aikana nähnyt.

Oma bussimme vei meidät Salzburgin keskustasta kotkanpesän vuoren alla olevalle bussipysäkille. Täältä vaihdoimme pienempään bussiin. Kotkanpesälle ei pääse omalla autolla. Kaikki liikenne kotkanpesälle tapahtuu paikan omilla busseilla. Bussien aikataulut ovat hyvin säädeltyjä. Bussi letka kulkee puolentunnin välein ylös ja alas. Kun kaikki bussit ovat päässeet ylös, niin ne lähtevät tulemaan porukalla alas. Tie vuorenhuipulle on yhden auton levyinen, joten tiellä voi kerrallaan kulkea vai toiseen suuntaan. Vuoren huipulle kiipeäminen bussilla oli aika jännää hommaa. Maisemat olivat jylhät ja pudotus ikkunan ulkopuolella aikamoinen. Bussi ei kulje aivan vuoren huipulle. Loppumatka kuljetaan kävellen. Vuoren sisälle oli rakennettu hissi, joka kuljettaa porukat loppumatkaa huipulle. Ensin täytyy kuitenkin kävellä tunnelin läpi hissille. Hissi oli alkuperäisessä loistossaan, kokonaan kullattuna.

 


Minulla kävi sään suhteen huono tuuri. Matkalla kotkanpesälle siellä näytti olevan selkeää ja kotkanpesä näkyi kauas. Mutta kun vihdoin pääsimme sinne, olimme täysin pilvessä ja lumisateen riepottelemana. Toukokuun viimeisiä päiviä vietiin ja silti huipulla tuprutti lunta. Tämä muistutti minua retkestäni kiinanmuurille. Silloinkin kivuttiin liukasta muuria ylös siihen vuodenaikaan poikkeavassa lumisateessa. Lumi blokkasi myös upean näkymän, joka Kotkanpesältä oli tarkoitus aueta.  Lunta satoi tasaisesti se aika, kun me olimme siellä. Alas päästyämme, kotkanpesä näkyi taas. Klassikko. Vaikka maisema jäi näkemättä, oli silti hieno käydä kotkanpesällä ja kuulla enemmän paikallisesta historiasta.


  

Takaisin tullessa pidimme lounastauon vuoren alla sijaitsevassa kaupungissa Berchtesgadenissa. Vaihtoehtona oli istahtaa syömään tai kiirehtiä kaupungin reunalla nousevalle kukkulalle ihailemaan maisemia. Vapaata aikaa oli kaupungilla noin tunnin verran, joten minä päätin reippailla mäkeä ylös katsomaan, löytyisikö mistään hienoa näköalapaikkaa. Kaupunki oli hieno. Se sijaitsi mäessä ja sen kaikki rakennukset olivat koristeellisia ja hyvin saksalaisia. Sieltä näkyi kauas, jos vain sattuisi löytämään näkymän talojen välistä. 

 



 

Kotkanpesä oli hieno kokemus ja ryhmämatka on ehdottomasti paras vaihtoehto siellä vierailulle. Oppaamme kertoi paljon mielenkiintoista tietoa paikan historiasta ja merkityksestä sodan kannalta. Ehdoton Must see- kohde. Toivottavasti teillä muilla käy hieman parempi tuuri sään osalta. Seuraavana päivänä reissuni jatkui omalla roadtripillä ympäri Salzburgin aluetta, mutta niistä lisää seuraavassa kirjoituksessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti