keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Itävallan Roadtrip OSA 1: Schafberg

 


Itävallan roadtrippiä suunnitellessani vastaani pamahti valokuva, joka oli hyvin samankaltainen kuin yllä nähtävä oma kuvani. Aloin heti selvittää mistä löytyy noin upeat maisemat. Löysin paikan. Eli kyseessä oli Schafberg -vuori, joten lisäsin sen tietysti välittömästi must see-listalleni.

Autoreissun alkoi Salzburgista, jossa hain autoni klo 8.00. Varasin autoni Discovercarin kautta. Auton noutopiste löytyi noin kilometrin päästä hotelliltani. Olin varannut pienehkön auton, manuaalivaihteella ja navigaattorilla. Allekirjoitin tarvittavat lomakkeet ja hyppäsin autooni. Ensimmäinen ongelma oli, etten saanut navigaattoria toimimaan. Aluksi ajattelin, että tässä on nyt vain käyttäjä ongelma. Mutta kun kävin hakemassa vuokraamon työntekijän apuun, kävi ilmi, että navigaattori oli todella rikki. Tästä hyvityksenä autoni vaihdettiin automaattivaihteiseen autoon, mikä oli näissä vuoristomaisemissa ehdottomasti se parempi vaihtoehto. Alun perin minua harmitti, kun en ollut tajunnut varata automaattivaihteista autoa. Mutta kaikki kääntyi kuitenkin parhain päin. Navigaattori oli minulle tällä reissulla erityisen tärkeä, koska olin autoilemassa yksin. Minulla ei ollut aikaa kuikuilla karttaa jatkuvasti ja liikenneruuhkassa olisi ihan mahdoton koittaa selailla mihin minun nyt pitäisi kääntyä.


Ensimmäinen kohteeni oli noin tunnin päässä Salzburgin kaupungista sijaitseva Schafberg. Ajoreitti kulki St Gilgenin kaupungin läpi. Kaupunki ja vuori sijaitsee Wolfgangsee järven rannalla. Järven vesi oli todella kirkasta ja auringonvalossa vaalean siniseltä. Schafbergin vuorenhuipulle pääsee St Wolfgangin kaupungista lähtevällä hammasratasjunalla. Jos haluat liittää retkeen myös järviristeilyn, voit lähteä reissuun St. Gilgenistä. Silloin reissu alkaa ja loppuu puolentunnin järviristeilyyn Wolfgangsee järvellä. 

Minulla oli kohtuullisen pitkä ajomatka tiedossa ensimmäisenä päivänä, joten päätin ajaa suoraan St Wolfgangin kaupunkiin ja hypätä sieltä junaan. Kiireisimpinä aikoina reissu kannattaa varata etukäteen, tämä on suosittu turisti kohde. En ollut aikataulustani varma, sen vuoksi en varannut lippuani etukäteen. Olin paikalla noin 9.30 ja seuraava juna huipulle lähti 10.15. Saavuin paikalle hyvissä ajoin, joten lippuja oli vielä jäljellä. Kymmenen aikaan jono oli jo pitkälle ja huipulle kiipeävä juna tuli aivan täyteen.

Junamatka huipulle kesti noin puoli tuntia. Rata kulki valtaosan ajasta metsän suojissa. Välillä upea maisema pilkahteli puiden välistä, mutta oikeastaan vasta viimeisen kymmenen minuutin aikana maisemat pääsivät oikeuksiinsa. Juna pysähtyy matkalla yhden kerran, joten jos olet halukas patikoimaan osan matkasta huipulle, voit jäädä puolen välin pysäkillä pois. Muutamia reippailijoita jäikin tällä pysäkillä.

Vaikka juna menee huipulle, ei reissusta selviä ilman pientä reippailua. Parhaille näköalapaikoille täytyy vielä kiivetä jyrkkä sadan metrin nousu. Suu loksahti auki ja polvet tutisivat, kun pääsin huipulle. Minulla on korkeanpaikankammo, joten tällaiset paikat alkavat aina hermostuttaa. Huipun toisessa reunassa oli suora seinämä ja pudotus alas, mutta sillä reunalla oli onneksi valtaosassa kaide. Ei tosin joka paikassa. Täällä luotetaan ihmisten omaan harkintaan ja varovaisuuteen. Varovaisuuteen olikin syytä, koska äkkipudotukset ympärillä ilmestyivät yllättäen. Minä kuljin hitaasti kipitellen ja välillä paniikissa pysähdellen huipulla, jossa muut patikoivat reippaasti ja isoin askelin. Olin varmaan huvittava näky. Nämä maisemat olivat kaiken tutinan arvoiset. Onneksi tänään keli suosi vuorelle kiipeävää.

  

Vietin huipulla puolitoista tuntia. Olin ostanut paluulipun menolipun kanssa samaan aikaan. Takaisin tulo aikani oli vasta myöhemmin, mutta koska junassa oli tilaa, pääsin laskeutumaan takaisin maanpinnalle hieman aikaisemmin. 

 

 

Schafberg oli upea kokemus ja ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde, jota ei kannata jättää väliin jos suuntaat reissullasi tähän suuntaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti