keskiviikko 6. heinäkuuta 2022

SALZBURG – Mozart & Sound of Music

 

 

Jo lennon laskeutuessa Salzburgiin kuikuilin ulos ikkunasta ja ihailin upeita maisemia. Vuoret ympäröivät lentokenttää ja kun astuin ulos lentokoneesta näin ainakin kolme erilaista linnaa eripuolilla maisemaa. Olin todella innoissani. Korona-aikana ei päässyt reissaamaan kunnolla, joten nyt tuntuu ekstra mahtavalta olla taas reissussa. Olisin jotenkin olettanut, että paria kuukautta aikaisemmin ollut Nizzan matka olisi jo sammuttanut tämän kaipuun, mutta ei. Olen kiitollinen, kun taas saa matkustella.

Lentokentältä ei ole pitkä matka kaupungin keskustaan. Olin katsonut jo aikaisemmin, että pääsisin lentokentältä bussilla hotellilleni kätevimmin. Keskustan bussit ovat johdinautoja (piti oikein googlettaa suomenkielinen sana) eli ne kulkevat sähköllä ja ottavat sähkönsä kadun yläpuolella olevasta sähköjohdosta. Varmasti luontoystävällisempi tapa, mutta johdot ovat aika rumaa katsottavaa kaupungin kaduilla. Onneksi bussi kulkee vain pääkaduilla.

Olin lähtenyt kotoa edellisenä yönä kahden aikaan ja olin perillä hotellilla jo kahdentoista pintaan päivällä. Hotellini oli Hotel Jedermann, se sijaitsi hieman vanhan kaupungin ulkopuolella. Hotelli oli mielestäni loistava. Se sijaitsi hiljaisella kadulla, suurimman meiningin ulkopuolella. Yöt saa nukkua rauhassa, mutta ollaan silti kävelymatkan päässä keskustasta. Hotellihuoneeni ei ollut vielä valmiina, joten jätin tavarani hotellille ja suuntasin kaupungille.

Kiipesin ensimmäisenä Kapuzinerbergillä sijaitsevalle luostarille. Halusin ensin saada kunnon käsityksen kaupungista ja siitä missä kaikki sijaitsee. Tämän vuoksi suuntaan yleensä jo heti matkan aluksi jollekin hyvälle näköalapaikalle. Kapuzinerbergiltä on upeat näkymät joka puolelle kaupunkia. Täältä saa ihailla jokea ja Salzburgin linnaa.

 


Suuntasin seuraavaksi samalla puolella jokea olevalle Mirabellgarten puutarhalle. Puutarha ja oikeastaan koko Salzburgin kaupunki ja alue ovat täynnä musikaalielokuva Sound Of Musicin kuvauspaikkoja. Jokainen elokuvan nähnyt, on varmasti ihaillut sen maisemia ja miettinyt missä kyseiset paikat sijaitsevat. Salzburgin kaupungissa ja ympäröivällä alueella kuvauspaikkoja löytyy yllin kyllin. Elokuvista tutuilla paikoilla näkyy aina ihmisiä, jotka ottavat valokuvia ja poseeraavat kuin elokuvan hahmot. Sitä on aina hauska seurata ja ymmärrän innostuksen täysin. Rakastan itsekin elokuvia ja ne toimivat usein hyvänä inspiraationa matkailulle. On aina yhtä hienoa hakeutua tai löytää itsensä tutun elokuvan kuvauspaikalta. Siinä on oma tunnelmansa. Puutarha oli kaunis ja maisema puutarhan päästä linnalle on todella upea. Ei ihme, että se näkyi myös elokuvassa. Valokuvan ottaminen ilman ihmisiä on mahdotonta, itse odottelin yli puoli tuntia, että saisin otoksen, jossa olisi edes vähän vähemmän väkeä. Puutarhat ovat suosittu turistikohde, joten sieltä löytyy porukkaa ruuhkaksi asti.




Ensimmäisenä päivänä menin jo hyvissä ajoin nukkumaan. Koko yön reissaaminen ja muutaman tunnin kaupungilla kävely alkoi jo alkuillasta vaatia veroaan. Menin nukkumaan aikaisin ja mahtavien 12h yöunien jälkeen heräsin reippaana uuteen aamuun. En ole lainkaan aikainen herääjä, siksi olikin outoa, kun heräsin täysin virkeänä klo 6.50. Aikaisin heräämisessä on puolensa. Kun lähdin kävelemään kaupungille kahdeksan aikaan, ei kaupungilla näkynyt paljon ketään muuta.



Pysähdyin ensimmäisenä Mozartin synnyin kodin edustalle. Salzburg ja Itävalta yleisestikin on hyvin tunnettu musiikista ja rakkaudesta varsinkin klassiseen musiikkiin. Mozart on nimi, jonka varmasti jokainen on kuullut. Hänen musiikkinsa vaikuttaa maailmalla paljon vielä tänäkin päivänä. Rakennus toimii nykyään Mozart museona. Kävellessäni kohti Salzburgin linnaa poikkesin myös pikaisesti Salzburgin Katedraalissa. Käyntini oli kohtuullisen nopea. Ovet olivat auki, joten minähän kävelin vain sisälle ja katselin paikkoja vähän aikaa. Ajattelin tulla käymään siellä uudelleen vielä iltapäivällä.

 



Suuntasin ensimmäisenä Salzburgin linnalle ja oli ainoa ihminen ensimmäisessä hississä, joka kiipesi linnakukkulalle. Salzburgin linna on ilmeisesti Euroopan suurin keskiaikainen linna. Alue on kohtuullisen iso ja näyttelyitä löytyy paljon. Täällä vierailulle kannattaa varata muutamia tunteja. Koska olin ensimmäinen linnassa päätin suunnata ensimmäisenä linnan torniin. Torni on suosittu kohde ja hyvällä tuurilla saisin nauttia maisemista ilman suurempia ihmismassoja. Kipusin torniin. Torni oli auki vierailijoille vain rajoitetun ajan aamupäivästä, joten jos haluat päästä torniin ihailemaan maisemia, tarkista netistä sen aukioloajat.

 

 

Tornista avautuu upea näkymä joka suuntaan. Aurinko paistoi ja minun lisäkseni tornissa oli tosiaan vain kaksi ihmistä. Kannattaa tulla tänne heti aamulla. Vietin tornissa varmaan puolituntia ihan vain ihaillen maisemia ja ottaen valokuvia. Kun pääsin tornista alas linnapihalla, pyöri siellä jo muutama muukin ihminen. Sain kiertää koko linnan ihan omassa rauhassani, ihan kuin minulla olisi ollut yksityiskierros. Täältä löytyy paljon eri näyttelyitä ja linna on aivan tip top kunnossa. Vietin linnalla noin kaksi tuntia ja kun olin vihdoin valmis lähtemään linna kuhisi väkeä ja varsinkin luokkaretkeläisiä. Meteli oli myös sen mukainen. Tähän aikaan vuodesta, joka paikassa tuntuu olevan luokkaretkeläisiä.

 

Näissä maisemia katsoessa sielu todella lepää :D 



Kävelin linnaan vievät portaat alas kaupunkiin. Vastaan tuli aika määrä punaisia ja puuskuttavia ihmisiä. Kävely ylös linnalle onkin aikamoinen porrasjumppa. Muutamalla eurolla pääsee hissillä, joten suosittelen menemään hissillä ylös ja kävelemään alas. Kävelymatkalla on hienoja kaupunkimaisemia, joten reitti kannattaa kävellä ainakin toiseen suuntaan. Jos kaipaat liikuntaa, niin kävele molempiin suuntiin. Itse halusin kävellä tänään muuallekin, joten säästin pohkeitani.

Kukkulan juurelta löytyy Pyhän Pietarin kirkko ja hautausmaa. Hautausmaa on rauhallinen ja kaunis paikka vilkkaalla turistipaikalla. Alueen portit ovat ilmeisesti aina kiinni, joten sinne ei tule todennäköisesti vahingossa harhailtua. Jos haluat hyvät maisemat, niin kannattaa maksaa pari euroa päästäkseen alueen katakombeihin. Katakombeissa itsessään ei ole paljon nähtävää, mutta ikkunasta avautuva maisema on hinnan arvoinen.


 

Kaupunki oli herännyt oikein kunnolla sillä aikaa, kun olin linnalla. Yhtäkkiä hiljaiset aukiot olivat täynnä torimyyjiä, turistiryhmiä ja luokkaretkeläisiä. Ostin aamupalaksi valtavan Prezelin ja istahdin katedraalin aukiolle syömään sitä. Katedraalissa oli jo tässä vaiheessa kuhinaa ja jonot olivat ulos asti. Huomasin myös, että katedraaliin maksoi sisään. Minä olin tutkinut katedraalia ihan omassa rauhassani aamulla, kun ovi oli auki. Silloin ei ollut vielä mitään kylttejä, että sisäänpääsy maksoi, eikä kyllä ketään vahtimassakaan harhailiko satunnainen turisti katedraaliin ilman lippua. No tulipahan sekin katsottua vahingossa ilmaiseksi. Harmi vain, etten ollut aamulla tajunnut tutkia kaikkia paikkoja, kun ajattelin palaavani ilmaiseksi vielä myöhemmin päivällä.

 


Myös Mozartin aukiolla ja talolla oli nyt huomattavasti vilkkaampaa. Mozartin nimi ei voi jäädä Salzburgin reissulla huomaamatta. Hänen mukaansa on nimetty aukioita, karkkeja, siltoja ja katuja. Oikeastaan mitä vain mieleen juolahtaa, Mozartin nimellä on varmasti nimetty sellainen Salzburgissa.

Olin ajatellut, että kävelisin käymään Schloss Leopoldilla, joka on myös tuttu elokuvasta Sound of Music. Talon julkisivu ja ympäristö toimi elokuvassa Von trapin perheen kotina. Nykyään se toimii hotellina ja kulkua tiluksilla on ilmeisesti rajoitettu merkittävästi vain hotellivieraiden käyttöön. Minulla ei tänä kuumana kesäpäivänä riittänyt energiaa retkeillä sinne asti, joten se jäi mahdolliselle toiselle vierailukerralle.

Matka Itävaltaan ei tietenkään olisi täydellinen ilman Wieninleike päivällistä eli paikallista Schnitzelia. Sain heti ensimmäisenä päivänä niin hyvin leikkeen, että söin sitä vielä myöhemmin uudelleen. Muuten en erityisemmin tutustunut itävaltalaiseen ruokakulttuuriin. Ravintolasta saa aika lailla samoja asioita kuin suomalaisesta ravintolastakin.

Salzburg on kohtuullisen pieni kaupunki ja se on parissa päivässä helposti katsottu. Linnalla ja museoissa saa kyllä aikaa kulumaan, mutta itse kaupunki on aika nopeasti koluttu läpi. Matkaa Salzburgiin ei missään nimessä kannata jättää vain kaupunkiin vaan suosittelen ehdottomasti tekemään edes jonkunmoisen retken kaupungin ulkopuolella sijaitseviin luontokohteisiin. Oma reissuni jatkui seuraavan päivän päiväretkellä saksan puolella sijaitsevalle Kotkanpesälle ja siitä kolmen päivän roadtripille ympäri Salzburgin aluetta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti