tiistai 22. tammikuuta 2019

DAY 7 ROADTRIP: Fortress of Klis, Klisin Linnoitus
Lähdimme aamulla Splitistä suuntanamme Plitvicen kansallispuisto, joka sijaitsee vähän päälle kahdensadan kilometrin päässä Splitistä pohjoiseen. Splitin lähistöltä löytyy mielenkiintoisia raunioita, jonne pääsee helposti bussilla tai omalla autolla. Kaupungin ulkopuolella sijaitsee yli 2000-vuotta vanha Klisin Linnake. Linnake on ollut osa Rooman Valtakuntaa ja myöhemmin lukuisien Kroatian kuninkaiden asuinsijana. Klis on upea linnake pienen vuoren huipulla. Sieltä avautuu upea näkymä merelle ja Splitin kaupunkiin.


Linnake ei ole aikaisemmin ollut erityinen turistimagneetti. Tämä kuitenkin muuttui muutama vuosi sitten kun maailman suosituinta televisiosarjaa Game of Thrones kuvattiin Klisin linnakkeella. Tämän yhteyden kautta minäkin sain kuulla linnakkeesta ja se ei todella pettänyt odotuksia. En ymmärrä miten näin upea paikka ei ole aina ollut turistien listalla. Minä olen ihminen, joka rakastaa linnoja, vanhoja muureja ja linnakkeita. Olen kiinnostunut historiasta ja olen myös valtava seikkailuelokuvien fani. Tällaiset paikat saavat aina mielikuvitukseni laukkaamaan ja innostun todella, kun rupean kuvittelemaan maailmaa linnojen kukoistuksen aikaan. Ja luonnollisesti millaisia seikkailuja tällaisissa paikoissa olikaan. Linnake on ikäänsä nähden todella hyvässä kunnossa. Sen vuoksi on vaikea kuvitella että se on niinkin vanha rakennelma. Roomalaiset osasivat kyllä rakentaa tukevia rakennuksia. Linnakkeen sijainti on varmasti myös vaikuttanut siihen, että se on pysynyt hyvässä kunnossa. Se ei ole jäänyt kenenkään jalkoihin vuosien varrella.


Ennen kun jätimme Splitin täysin taaksemme suuntasimme vielä vanhan Amphiteatterin raunioille, joka sijaitsi Solin kaupunginosassa. 

Tämän päivän tavoitteena oli ajella Plitvicen kansallispuistoon. Splitin ja Plitvicen välin pääsee nopeimmin maksullista moottoritietä, joka kulkee koko Kroatian halki. Me haluamme kuitenkin säästää hieman rahaa ja suuntaamme Plitviceen pienenpiä kiertoteitä pitkin. Tämä lisää matkaa jonkun verran, mutta toisaalta mikäs kiire meillä on. Ajelu pienemmillä teillä on usein paljon mielenkiintoisempaa ja mukavampaa kuin suurilla valtateillä. Pienet tiet kulkevat maaseudun ja pienenien kylien läpi, joissa on yleensä paljon nähtävää. 

Rannikon jäätyä taakse, aurinkoinen ilma muuttui hyvin sateiseksi. Plitvice on sateista ja viileää seutua, joten tämä oli ensimmäinen kerta matkan aikana, kun meidän täytyi kaivaa paksumpaa vaatetta esille ja nukkua villasukat jalassa. Plitvicesta tarkemmin seuraavassa kirjoituksessa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti