maanantai 14. tammikuuta 2019

DAY 6 ROADTRIP: Split, Kroatia



Vietimme tällä reissulla kaksi yötä Kroatian toiseksi suurimmassa kaupungissa Splitissä. Majoituimme paikkaan nimeltä Luxury Guest House Roman Horizon. Se oli erikoinen, mutta hieno majatalo. Jos pieni porrasjumppa ei haittaa, suosittelen tätä yöpaikkaa Splitissä. Splitin keskustaan pääsi ajamaan helposti isoja teitä pitkin, mutta keskustan pikkukadut toi omat haasteensa ajamiseen ja parkkeeraamiseen. Kapeat ja monin paikoin yksisuuntaiset kadut aiheuttivat hieman päänvaivaa. Onneksi majapaikkamme isäntä oli varannut meille parkkipaikan vilkkaan kadun varresta, aivan majatalon viereltä. 



Split on historiallinen kaupunki ja sen päänähtävyyksiin kuuluukin Diocletianuksen palatsialue. Palatsi on rakennettu jo Rooman valtakunnan aikaan ja se on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Alkuperäisen palatsin osia on jäljellä kohtuullisen vähän, koska vuosien aikana rappeutuneiden osien tilalle on rakennettu uusia rakennelmia. Palatsin muurien sisäpuolelta löytyy kauniita rakennelmia ja valtaosa Splitin turisteista. Kaduilla on ravintoloita ja matkamuistoliikkeitä ja vastaan saattaa ajoin kävellä roomalaiseen sotilashaarniskaan pukeutuneita miehiä. Palatsista kyllä huomaa, että se on suosittu turistikohde, mutta se ei ollut lainkaan niin täynnä kuin Dubrovnikin vanha kaupunki.




Vanhan kaupungin jälkeen suuntasimme Splitin upealle Riva-rantakadulle. Rantakatu loistaa valkoisena ja häikäiseekin niin, että keskipäivällä siellä on ihan pakko pitää aurinkolaseja. Rantakatu on täynnä viihtyisiä ravintoloita, jossa mekin vietimme muutaman tovin nesteytyksen merkeissä. Splitissä oli koko päivän kuumaa ja aurinkoista. 



Me vietimme Splitissä vain yhden kokonaisen päivän, mutta jos kaupungissa viettää enemmän aikaa kannattaa ehdottomasti tehdä retkiä kaupungin edustalla sijaitseville saarille. Niitä kehutaan paljon ja kuvien perusteella ne olisivat vierailemisen arvoisia kohteita.

 
Split oli oikein miellyttävä kaupunki. Kaupunki oli hieno yhdistelmä perinteistä kroatialaista kaupunkia ja Välimeren klassista lomakaupunkia. Mietin usein matkoillani, voisinko asua sen hetkisissä matkakohteessani. Jotkut matkakohteet ovat upeita kohteita matkailijoille, mutta sieltä puuttuu tietty kodikkuus. Dubrovnik oli upea paikka, mutta en voisi koskaan kuvitella asuvani siellä. Split taas tuntui erilaiselta. Sekin oli hieno kaupunki, mutta tuntien kaupungilla kävelyn jälkeen totesin Amandalle, että täällä voisi jopa asua. Kaupungista tuli sellainen fiilis ja pidin siitä, että kaupunkilaiset näyttivät elävän ihan normaalia elämää turistien seassa. Kaupunki ei ollut vain turisteille vaan se oli myös paikallisille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti