torstai 23. maaliskuuta 2017

Muistoja Shanghaista



Shanghai syksyllä 2010

Vanhat Kiinan opiskelijavaihtomuistot heräsivät vahvasti henkiin Hong Kongissa. Ajattelin kirjoittaa tänne joitain asioita, joita olen fiilistellyt Hong Kong viikon aikana. Kowloon puoli oli huomattavasti kiinalaisempi kuin Hong Kongin puoli, joten suurin osa näistä tuntemuksista heräsi siellä. 

Tässä on vain pieni raapaisu kaikista jutuista joita tuli mieleen, mutta nämä jäivät päällimmäisinä mielen.

Sufei nimen alkuperä


Muutama viikko sitten veljeni kysy: siis mikä ihmeen Sufei? Mistä sä sellasen oot kehittänyt? Tätä kysymystä on siellä saattanut joku muukin mietiskellä, joten tässäpä siihen vastaus: 


Olin vaihdossa Shanghaissa vuonna 2010. Opiskelin kansainvälistä kauppaa ja hieman kiinankieltä (jonka olen kyllä aika lahjakkaasti unohtanut). Monilla kiinalaisilla, jotka ovat paljon tekemisissä länsimaalaisten kanssa, on myös englanninkielinen nimi. Joillekin on annettuna englanninkielinennimi ja osa vain kehittelee itselleen englanninkielisennimen. Tämä on ihan vain, jotta meillä länsimaalaisilla olisi helpompaa muistaa heidän nimensä. Ehkä syy on myös siinä, että on todella raivostuttavaa joutua toistamaan nimeään uudelleen ja uudelleen ilman että toisella on edelleenkään mitään hajua siitä, minkä nimen sinä juuri sanoit. 


Yleensä tilanne menee näin: Hei minun nimeni on Zhang Yixing, mutta sinä voit kutsua minua Jakeksi. 


Tämän innoittamana kiinankielenopettajamme halusi kehitellä meille kiinankielisetnimet, jotka olivat joko ihan suoria käännöksiä nimistämme tai sitten jotenkin yhteydessä luonteeseemme. Kiinalaisissa nimissä on todella tärkeää se mitä ne tarkoittavat. Nimen merkityksellä on heidän mielestään suora yhteys siihen kuinka elämässä tulee pärjäämään. Kiinankielen opettajamme nimi esimerkiksi tarkoitti: Auringonnousussa kukkivaa lumpeenkukkaa.


Minun nimekseni opettaja antoi Sufei, joka tarkoitti: Hyvin käyttäytyvää kaunista tyttöä XD (voin jo kuulla joidenkin teistä naureskelevan tälle). Nimi oli hyvä, koska sen ääntäminen oli lähellä oman nimeni oikeaa ääntämistä. Puhumattakaan siitä, että se oli todella kuvaava XD

Internetin ilmeellisessä maailmassa nimi Suvi on yleensä aina jo käytössä. Tämän takia olen alkanut käyttää nimimerkkiä Sufei. 


Ilmankosteus


Minulla oli koko lapsuuteni ja nuoruuteni ollut ihan piikki suorat hiukset. Ne eivät erityisemmin taipuneet mihinkään ja tekemällä tehdyt kiharatkin katosivat kohtuullisen nopeasti. Muistan kun esimerkiksi Frendit Tv-sarjan Monicalla meni hiukset todella kiharalle, kun hän joutui tekemisiin korkean ilmankosteuden kanssa. Muistan ihmetelleeni, että miten hiukset voivat käyttäytyä niin. Kun saavuin Shanghaihin, pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni kosketuksiin todella kuuman ja kostean ilman kanssa. Ja ei aikaakaan, kun minunkin hiukset alkoivat kihartua. Sen jälkeen kun hiukseni kihartuivat ensimmäisen kerran, ne ovat alkaneet kihartua aina kosteassa ilmassa (jopa suomessa). Nyt kun pääsimme Hong Kongiin, kuuma kosteus teki taas tehtävänsä ja kiharsi hiukseni kohtuullisen nopeasti. Myös Karon etuhiuksille kävi samoin. 





                                                  
                                                 Wang Leehom




Vaihdossa ollessani Shanghai oli täynnä tämän miehen kuvia. Tuntui että törmäsin kuvaan joka paikassa, joten minun oli lopulta pakko kysyä kiinankielenopettajaltani, että kuka tämä mies oikein oli. Kaikissa mainoksissa hänen nimensä oli vain kiinaksi, joten enhän minä sitä osannut lukea. 

Opettaja kertoi, että kuvassa on yksi kiinan tunnetuimmista laulaja-näyttelijöistä Wang Leehom. Siitä intoutuneena minä menin tietokoneelleni ja etsin Leehomin musiikkia ja elokuvia. Leehom oli ensimmäinen aasialainenartisti, jonka musiikkia kuuntelin oikein urakalla. Kuuntelin hänen musiikkiaan koko kiinassa olo aikani ja uskon tämän johtaneen siihen, että puolta vuotta myöhemmin innostuin todella korealaisesta musiikista. Ja sillä teillä olen edelleen.


Olen kuunnellut Leehomin vanhoja kappaleita edelleen, mutta en ole hetkeen katsonut mitä uutta hän on tehnyt. Heti Leehomin naaman bussinkyljessä nähtyäni en voinut kuin hymyillä. Mieleeni muistui heti se, kuinka suuresti häntä fanitinkaan vaihdossa ollessani. 


Tässä yksi lempikappaleistani All the things you never knew. Kappale on Leehomin elokuvasta Love in Disguise. Kannattaa katsoa kyseinen elokuvakin:




Ruokalistat


Hong Kongissa kaikissa ruokalistoissa on melkein aina englannin kielinen osa tai ainakin kuva siitä miltä annos näyttää. Shanghaissa ollessani minä ja vaihtarikaverini tilasimme milloin mitäkin erikoista syötävää. Listalla kun ei ollut englannin sanaakaan, saati sitten yhtään kuvaa siitä mitä annos mahtoi sisältää. 

Minulla on myös hyvin vahva tunne, että kaikki liha mitä meille on kanana myyty ei todella ollut kanaa. Kaikkein paras taisi kuitenkin olla, kun eräs kaveri tilasi jälleen sokkona listalta ja sai lautaselleen kasviksia ja siinä päällä makasi selällään kokonainen sammakko. Hän kertoi, että ateria jäi kyllä syömättä. 


Vahvin Shanghain muisto tuli kuitenkin Hong Konginkin kaduillakin leijuvaan tuoksuun muodossa. Se on ilmeisesti jokin ruoka, mutta minulla ei ole aavistustakaan mitä ruokaa. En ole haistanut tuota tuoksua missään muualla kuin Kiinassa. Shanghaissa tuo oli jokapäiväinen tuoksu kadulla. Täällä tuoksu on leijaillut ilmassa vain muutaman kerran ja on todella ärsyttävää kun en tiedä sen alkulähdettä.



Vessat


Ja sujuvasti ruuasta eteenpäin. Kuulostaa ehkä oudolta asialta ottaa puheeksi vessat tai oikein kirjoittaa siitä kunnon kertomusta. MUTTA: Jokainen kiinassa matkustanut on varmasti törmännyt siihen ihanaan hetkeen, kun menet vessaan ja vastassa onkin pöntön sijasta reikä lattiassa. Yleensä tämä tapahtuu hetkellä, jolloin mahasi on heittänyt pienen kuperkeikan ja tavoitteena on vain päästä mahdollisimman nopeasti lähimpään vessaan. Sitä kokemusta ei hevillä unohda. Ja tämä kommentti tulee kokemuksen syvällä rintaäänellä.


Olin hieman huolissani ensimmäisellä kerralla, kun jouduin käyttämään Hong Kongin kauppakeskuksen vessaa. Olin kuitenkin huolissani aivan turhaan, koska Hong Kongissa ollessani olen käynyt elämäni hienoimmissa vessoissa. Hong Kongin saaren puolella olevissa hotelleissa ja ostoskeskuksissa on niin hienoja vessoja, että en ole ennen nähnyt sellaisia. Löytyyhän niitä huonompiakin, mutta ehdottomasti valtaosa vessoista on todella hyviä. Reikiä lattiassa tuli vastaan vain Hong Kongin laitamilla ja kaupungin ulkopuolella.


Shanghain koulussamme vessoissa oli vain reiät lattiassa. Jos kyseessä ei ollut länsimaalinen ruoka/kahvilaketju kuten Mcdonnalds tai Starbucks sai olettaa, että vastassa on vain reikä lattiassa. Kyllähän niihinkin tottuu ja ajoittain ne ovat jopa paljon hygieenisimpiä kuin tavalliset vessat. Kiinalaisilla kun tuntuu olevan vaikea ymmärtää, että siihen posliinipöntölle istutaan. Ja jälkihän on sitten sen näköistäkin.


Loppuyhtenveto: Hong Kongin vessat=loistava



Vaikka en usko, että viihtyisin Kiinassa muutamaa kuukautta pidempään (vaikka eihän sitä koskaan voi tietää) ja vaikka olin vaihtoajan jälkeen ihan valmis palaamaan kotiin, Kiinassa olosta tulee silti jotenkin hyvä olo. Uskon sen johtuvan siitä, että minulla on kuitenkin niin paljon mahtavia muistoja vahtariajastani Shanghaissa ja matkoista muualla Kiinassa. Varsinkin kun päivittäin törmää kiinalaisiin asioihin, joista tulee mieleen jokin hauska tarina tai tapahtuma. Näistä osa on asioita, jotka olin ehkä jo unohtanut. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti