perjantai 30. kesäkuuta 2017

Trooppinen pohjoinen Australia: Vuoria ja Vesiputouksia OSA 1




Townsvillen ja Cairnsin välisellä matkalla oli valtavasti mielenkiintoisia luonnonpuistoja, vesiputouksia ja vuoria. Enne Townsvilleä pysähdyimme Airelie Beachilla, josta pääsee vierailemaan Withsundays saarilla. Kaksi kuukautta sitten syklooni Debbie iski tälle seudulle kaikista voimakkaimmin ja jätti aika paljon siivottavaa. 


Vähänkään korkeammat mäen nyppylät olivat lähes paljaita. Puut olivat edelleen paikoillaan, mutta kaikki vihreä siitä ympäriltä oli puhallettu jonnekin ihan muualle. Kukkulat olivat aika surullisen näköisiä. Kävimme kukkuloiden merenpuoleisella reunalla ja siellä vasta olikin surullista. Valtavia veneitä oli edelleen parkkipaikoilla ja talojen kyljissä minne tuuli oli ne heittänyt. Eräs rantaravintola oli puoliksi lahonnut. En yhtään ihmettele, että täältä evakuoitiin ihmisiä. Aikamoista jälkeä sellainen myrsky tekee.



Jatkoimme matkaamme Townsvilleen. Matkalla saimme ihailla sitä kuinka upean turkoosia ja kirkasta merivesi oli. Emme viitsineet mennä uimaan mereen, jos siellä ei ole ketään muuta uimaria. Meressä voi olla meduusoja, haita tai muita erikoisuuksia jonka vuoksi siellä ei suositella uimista. Me tyydymme vain rantavedessä kahlaamiseen. 

Niin kirkasta vettä
Dingo Beach
 
Meille sanottiin, että Townsvillen ja Cairnsin välille kannattaa varata ainakin viikko matka-aikaa. Vaikka matka on isoa tietä pitkin vain vajaa kolmesataa kilometriä, matkan varrella on paljon sivupolkuja joita kannattaa katsastaa. Saimme Townsvillestä matavan turistikartan, johon oli merkitty kaikki näkemisen arvoiset paikat tuon matkan varrelta. Suunnittelimme reitin ja lähdimme ajamaan sitä. Ensimmäisen päivän reitti kulki Paluman luonnonpuiston läpi. 

Uintia vesiputouksilla

Pysähdyimme ensimmäiseksi Little Crystal Creekin vesiputouksille ja päätimme vihdoin kokeilla vesiputouksien uimavesiä. Kylteissä ilmoitettiin, että uiminen on sallittua, mutta kyllä silti vähän jännitti pulahtaa sademetsän vesiputoukseen. Vesi oli jäätävän kylmää, mutta oli se tuntui vain mukava pulahtaa vaihteeksi kylmään veteen. Elämme tällä hetkellä mahdollisimman pienellä budjetilla, joten nukumme valtaosin ilmaisilla leirintäalueilla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että suihkuun ei pääse kauhean usein. Ilmaisilla leirintäalueilla kun harvoin on suihkumahdollisuutta. ”Leirielämä haisee” Kuten Tupu Hupu ja Lupu totesivat Nokkapokkaa -televisiosarjassa. Meillä tämä on kuitenkin ehkä hieman konkreettisempaa. Hah, no ei nyt sentään. Deodorantille on riittänyt töitä, mutta me olemme silti onnistuneet säilyttämään yllättävän korkean hygieeniatason, ainakin olosuhteisiin nähden. Tässä oppii kyllä taas arvostamaan suihkua ja lämmintä vettä, koska valtaosassa suihkuissa ei ole lämminvesi vaihtoehtoa.


Virkistävän vesiputousuinnin jälkeen jatkoimme matkaa. Seuraava etappi oli McClellands Lookout, joka on noin kilometrin merenpinnan yläpuolella. Kävelimme pienen kävelyreitin ja onnistuimme kadottamaan sen mukavan viileyden tunteen, jonka olimme vesiputousuinnillamme saavuttaneet. Taas tuli hiki. Paluman kansallispuisto oli täynnä pienen pientä vuoristotietä, johon juuri ja juuri mahtui kaksi autoa vierekkäin. Ainakin ajoittain. Tie meni ylös ja alas. Välillä mentiin pilveen ja sitten taas avautui upea näkymä alapuolella olevaan laaksoon. Australialaiset tiet ovat kyllä todella ihmeellisiä. Luonnonpuistot ovat täynnä pieniä mutkittelevia vuoristotiellä, jossa ei ole mitään kaiteita ja pystysuora monen sadan metrin pudotus tien toisella puolella. Nopeusrajoituskin on 100km/h mikä on ihan käsittämätöntä. Me ajoimme 40km/h ja sekin tuntui ajoittain liian kovalta. Ehkä paikalliset ovat niin tottuneet näihin teihin, että he ajavat kuin hullut, mutta me emme todellakaan voisi kuvitellakaan ajavamme sellaisia nopeuksia tällaisilla teillä. Eikä se olisi edes mahdollista 90% teistä.

Pohjoisemmassa alkaa myös olla hieman punaisempaa hiekkaa kuin etelässä. Huonon tien kohdalla oli niin paljon jännitytstä, että kuvan ottaminen ei tullut mieleen. Tässä on esimerkki harvinaisen hyväkuntoisesta tiestä.
 
Maisema vaihtelee paljon lyhyelläkin matkalla. Tämä kuva on samalta tieltä kun ylempi.

Kartalle oli merkitty hyvä läpikulkutie Paluman kansallispuiston läpi Wallaman vesiputouksille. Matkaa oli noin 50 kilometriä ja aikaa meillä meni noin 3,5 tuntia. Kartan tie osoittautui olemattoman pieneksi ja älyttömän huonokuntoiseksi metsätieksi, jossa piti ylitellä isoja vesilätäköitä, väistellä valtavia (pyörän mukanaan vieviä) koloja, ja yrittää olla lentämättä irtosoran mukana pöpelikköön. Karo oli meidän kuskina ja teki kyllä aivan kympin suorituksen. Olin jo ajoittain ihan varma, että emme ikinä pääsisi pois pusikosta. Näimme matkalla vain muutaman lehmälauman, jotka olivat parkkeeranneet keskelle autotietä ja satunnaisen kengurun joka pomppi pois altamme. Epätoivo ehti jo iskeä ennen, kun vihdoin pääsimme takaisin asfaltoidulle tielle. Onneksi meillä on iso nelivetoauto, jossa on kunnollisen isot renkaat, koska muuten auto olisi varmasti rikkoutunut reitin varrelle.

"Mitäs tujotat?" Tien reinoilla näkyi paljon lehmiä ja välillä niitä makasi aivan keskellä ajotietäkin.
 
Vielä oli edessä pystysuora nousu seuraavalle leirintäalueellemme, joka sijaitsi Wallaman vesiputouksien vieressä vuoren päällä. Olin lukenut, että leirintäalue vuoren päällä maksaa jotain, mutta vasta paikanpäälle päästyämme huomasimme, että luvan voi ostaa joko netistä tai puhelimitse. No olimme niin korkealla, että puhelimessa ei ollut lainkaan kuuluvuutta. Onneksi vuoren päällä oli klassinen kolikkopuhelin. Pystyimme siis hankkimaan leiriytymisluvan puhelimen kautta. Vuorille päästyämme alkoikin sellainen tasainen viiden yön jatkuva paleleminen. Vuorilla oli todella kylmää ja kosteaa, joten vaikka laitoit kuinka vaatetta päälle, tuntui silti siltä, että kylmyys meni luihin ja ytimiin asti. Asiaa ei ainakaan helpottanut se, että koko yön satoi.

Seuraavana päivänä menimme innokkaina Australian korkeimmilla vesiputouksille katsomaan … sumua. Yö oli ollut niin kostea, että vesiputousta ei näkynyt ollenkaan. Ääni kuului, mutta siinäpä se sitten. Emme viitsineet jäädä odottamaan selkeytyisikö keli tämän päivän aikana vai ei. Me emme kuitenkaan halunneet maksaa enää uutta kylmää yötä vuoren leirintäalueelle ja seuraavalle leirintäalueelle oli vielä kohtuullisen pitkä matka. 

 
Jatkoimme matkaa Mission Beatchille, joka oli aivan ihana paikka.

Kyllä tässä kelpaisi paistatella päivää


Sunnuntai ilta kuluikin sitten Innisfailissa auto ongelmien kera (siitä kirjoitinkin jo aikaisemmin). 

Jatkuu seuraavassa kirjoituksessa...

lauantai 24. kesäkuuta 2017

Billabong Sanctuary



Billabong Sanctuary on pieni eläintarha Townsvillen vieressä. Emme olleet suunnitelleet sinne menoa, mutta tienvarressa olevat kyltit saivat kiinnostuksemme heräämään ja päädyimme lopulta eläintarhaan. Paikka on todella pieni, mutta siellä järjestettiin paljon erilaisia eläintapahtumia. Meitä kiehtoi eniten krokotiilit. Olemme saapuneet Austraalian trooppiseen pohjoisosaan, jossa Australian krokotiilitkin elävät. Ajattelimme että on ehkä ihan hyvä hieman kerrata krokotiilitietoa, enne kun pääsemme kunnolla niiden elinalueelle. 

"Älä luulekaan" Ehkä se krokotiilitietous tulee ihan tarpeeseen :D

Puistossa järjestettiin krokotiilin ruokintanäytös, jossa meille kerrottiin krokotiilien käytöksestä, elintavoista ja krokotiiliturvallisuudesta. Australiassa elää kahta eri krokotiililajia. Makeanvedenkrokotiili ja suolaisenveden krokotiili. Makeanveden krokotiili ei ole ihmiselle vaarallinen. Se on kohtuullisen pieni ja se ei käy ihmisen kimppuun, paitsi silloin, jos se tuntee olonsa uhatuksi. Mutta tämä nyt pätee ihan kaikkiin villieläimiin. Makeanveden krokotiileista ei siis kannata olla huolissaan.

"MUAHHAHAA!" Se näyttää ihan siltä että sillä on ikeä suunnitelma käynnissä
 
Mutta niistä isommista suolaisenveden krokotiileista kannattaakin sitten olla huolissaan. Kuten yläpuolelta näkyy ne eivät ole mitään ihan pieniä. Isoin tähän asti mitattu krokotiili on yli kuusi metriä pitkä. Krokotiilit asuvat valtaosin joessa ja suoalueella. Mutta varsinkin pohjoisessa Australiassa kannattaa aina kulkea sillä oletuksella, että kaikilla vesialueilla on krokotiileja. Krokotiileja ei useinkaan näe ennen kun ne hyökkäävät. Ne pystyvät hyppäämään kohtuullisen pitkälle eli vaikka seisoisit parin metrin päässä veden reunasta, voit silti tulla yllätetyksi.



Krokotiilit ovat aivan ylivoimaisia vedessä, mutta maalla ne eivät ole erityisen nopeita, joten niiltä pääsee yleensä juosten karkuun. Yksinkertainen turvallisuusohje on, että älä mene lähelle vettä, jos siinä ei erikseen sanota, että sinne voi mennä. Krokotiilit kulkevat myös maalla, joten vaikka leiriytyisit kauas vedestä, voi krokotiili helposti köpötellä luoksesi yön pimeinä tunteina. Krokotiilinäytös oli mahtava, koska saimme kuulla paljon tarpeellista tietoa krokotiilien elinalueella oleskelusta. Saimme myös kohtuullisen varmuuden siihen, että kunnollisella varovaisuudella ja järjenkäytöllä täältäkin selvitään ilman ruhjeita. 

 

Krokotiiliesityksen jälkeen alkoi lintushow, jossa esiteltiin tällä alueella eläviä lintulajeja. 


 
Minäkin löysin papukaijakaverin


Näimme myös kasuaarin, joista en tiennyt mitään ennen kun saavuimme Austraaliaan. Karolle Kasuaari oli ihan tuttu otus, mutta minun tietämykseni rajoittui vain sen sukulaiseen emuun, joita oli siellä myös. Näimme myös villikasuaarin pari päivää myöhemmin vuorilla.

Kasuaari
 
Emu



Pääsimme jälleen ruokkimaan kenguruita ja silittämään dingoja. Olen nähnyt kuvia dingoista, mutta täällä olevat dingot näyttivät ihan erilaisilta. Ne olivat paaaaljon enemmän tavallisen koiran näköisiä, kun olisin osannut odottaa. Dingo näytti mielestäni aivan tavalliselta koiralta. Eikä ihme, koska sehän on koira. Olisin silti odottanut, että sen ulkonäkö olisi ollut jotenkin karumpi. Vähän samanlainen kuin kotikissan ja muiden kissaeläinten välinen ulkonäköero. Aloin jo epäillä, että jos olisin nähnyt dingon luonnossa, olisin varmaan automaattisesti ajatellut, että se on jonkun vapaaksi päässyt koira. 

Dingo

Täällä näimme myös vihdoin sen kauan odottamamme koalan. Koalan luonnossa bongaaminen osoittautui huomattavasti vaikeammaksi tehtäväksi, kun mitä olisimme osanneet odottaa. Olemme käyneet muutamassa paikassa joissa ”suurella todennäköisyydellä näkee koalan”. Meiltä koalat ovat kuitenkin onnistuneet piiloutumaan. Tavoitteena on, että näemme tämän vuoden aikana edes yhden koalan luonnossa.

Koala


Näin myös ensimmäistä kertaa elämässäni vompatin. En olisi ikinä kuvitellut, että vompatti on niin suloinen otus. Se varasti sydämeni aivan täysin. Se oli mielestäni jopa suloisempi kuin koala.

Vompatti