tiistai 30. elokuuta 2022

Bledjärvi - Lake Bled – Slovenian upea luontokohde

 

Bledjärvi on Slovenian suosituin matkakohde. Se on myös löytänyt julkisuutta sosiaalisenmedian kuvien ansiosta. Jos Hallstat oli Itävallan Instagram-kohde, Lake Bled on Slovenian. En ihmettele sitä lainkaan. Kirkkaan sininen vesi, kukkulalla oleva linna ja järven keskellä komeileva kirkko saavat aikaan upean maiseman, ihan sama mistä suunnasta järvelle katsotkin.

Bled järvelle on helppo tehdä päiväretkiä Ljubljanasta, joko omalla autolla tai julkisella liikenteellä. Suosin tällä kertaa bussia. Busseja lähtee kaupungista järvelle noin tunnin välein. Matka kestää tunnista puoleentoista tuntiin. Liikenne Slovenian pääkaupungin tienoilla oli aika tukkoista minun siellä ollessani, joten valtaosa ajasta meni ruuhkassa istumiseen. Onneksi bussikuskimme hermo ei kestänyt matelemista moottoritiellä, vaan hän näytti heittävän ihan päästään näitä vaihtoehtoisia reittejä, jotka kulkivat pienten kylien ja kinttupolkujen kautta. Ainakin pysyimme liikkeessä, vaikka en ole varma nopeuttiko se lopulta meidän matkaa ollenkaan.  

 Bled järvi on kuten aikaisemmin sanoin Slovenian suosituin turistikohde. Sinne on varsinkin kesäisin paljon menijöitä. Jos oletat että saat kävellä omassa rauhassasi ihaillen rauhallista järveä ja upeita maisemia, voit joutua pettymään. Kaupuki, järvi ja sen ympäristö on täynnä kanssamatkustajia. Järven ympäri kulkeva kävelyreitti on kuusi kilometriä pitä ja valtaosa järven vierailijoista kiertää sen. Ihan jonossa kävelyksi kiertäminen ei mennyt, mutta kaukana siitä ei oltu varsinkin iltapäivän lähestyessä.

Järvelle saavuttuani, lähdin heti kävelemään järveä ympäri. Euroopassa on tänä kesänä ollut suuria helleaaltoja ja tuntui että sellainen vallitsi myös Sloveniassa kun olin siellä. Painostava kuumuus ja niin kova kosteus, että paikallaan istuessakin hikoili aivan holtittomasti. Minulla oli hattu päässä ja kunnolla vettä mukana, mutta silti minusta alkoi jossain vaiheessa päivää tuntua että taju saattaa jossain kohtaa lähteä. 


Kiersin järven myötäpäivää. Päätin jättää Bledin linnalla vierailun viimeiseksi. Järvi on turkoosin sininen ja niin kirkas että että matalissa kohdassa näet selvästi järven pohjaan asti. Oli erikoista katsella kirkkaassa ja tyynessä vedessä uiskentelevia kaloja, näytti aivan kun ne olisivat leijuneet ilmassa. Järvellä kulki soutuveneitä ristiin rastiin. Veneellä olisi päässyt myös järven keskellä sijaitsevalle kirkkosaarelle, mutta jätin itse tämän retken väliin. Menijöitä näytti olen ihan tarpeeksi ilman minuakin.


Järven toiselle puolelle päästyäni päätin kuumuudesta huolimatta kiivetä yhdelle järven kuuluisista näköalapaikoista. Kiipesin Ojstricalle eli ensimmäiselle ja matalimmalle näköalapaikalle. Näköalapaikkoja on kaikenkaikkiaan kolme ja ne sijaitsevat kaikki samojen polkujen varrella. Eli jos ensimmäisen näköalapaikan jälkeen on vielä energiaa, seuraava löytyy kun jatkaa polkua ylöspäin. Polku on erittäin kivikkoinen, joten jos olet aikeissa kiivetä näköalapaikoille, ota mukaan hyvät kengät. Itselläni oli jalassa hyvät lenkkarit, mutta nilkka olisi tarvinnut hieman enemmän tukea. Tämän vuoksi jouduin myös kulkemaan hitaampaa, en halunnut venäyttää nilkkaan astumalla huonosti jonnekin kiven koloon.

Minulle riitti näkymät ensimmäiseltä näköalapaikalta.

Alas päästyäni kävelin syömään ensimmäiseen ravintolaan jonka löysin. Järven tällä puolella on uimarantoja, jotka olivat näin kuumana päivänä tupaten täynnä porukkaa. Söin ja tankkasin litran vettä ennen kun jatkoin matkaani kohti seuraavaa kiipeys urakkaa. Bledin linna. En ole koskaan ollut erityisen innokas porrasjumppailija, jos huipulle on mahdollista kiivetä ilman portaita, valitsen yleensä sen reitin. Valitsemani reitti oli loivasti (paikoittain jyrkästikin) nouseva reitti, joka kulki puiden siimeksessä. Usko meinasi jossain vaiheessa loppua, mutta tämä johtui todennäköisesti kuumuuden aiheuttamasta uupumuksesta enemmän kun matkan oikeasta vaikeudesta. 

Bledin linnalta on upeat näkymät järvelle ja kaupunkiin. Sanoisin silti että Ojstrica on ehdottomasti se parempi ja näyttävämpi näköalapaikka kokonaisuutena, mutta linnan näkymätkin ovat näkemisen arvoiset. Bled järven kuuluisa herkku on Bled creemcake. Kuumuus vei makeanhimoja sen verran että en maistanut kakkua järvellä. Kokeilin sitä seuraavana päivänä hotellillani ja voin suositella sitä lämpimästi. 


Vietin järvellä koko päivän ja se vei mehut sen verran hyvin että nukuin sikeästi koko bussimatkan takaisin Ljubljanan kaupunkiin. Jos minulla olisi ollut käytössä oma auto, olisin varmasti yöpynyt jossain Bed järven seudulla ja vieraillu seuraavana päivänä lähellä sijaitsevalla Vintgarin rotkolla. Monet ovat kehuneet sitä ja sen kauneutta. Minulla se jäi nyt mahdolliseen seuraavaan vierailuun. Muutaman päivän Slovenian reissuni on nyt paketissa ja tästä reissu jatkui Venetsiaan.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti