keskiviikko 17. elokuuta 2022

Ljubljana – Pieni ja viihtyisä pääkaupunki

 


Itävallan reissuni päätteeksi suuntasin Sloveniaan. Tilasin junaliput etukäteen ÖBB:n verkkosivuilta. Suoraa junayhteyttä Salzburgin ja Ljubljana väliltä ei löydy. Mutta matka sujuu kätevästi yhdella vaihdolla. Lippu maksoi 57,90€ ja matkan pituus oli tarkoitus olla noin neljä tuntia.

Juna Salzburgista Villachin kaupunkiin oli ensiluokkainen ja maisemat ikkunan toisella puolella parasta laatua. Matka meni mukavasti Poirot äänikirjaa kuunnellen ja maisemia ihastellen. Agatha Christien kirjat ovat muuten loistavaa matka kuunneltavaa. Niissä reissataan usein ulkomailla ja tulee melkein olo, että reissaisit itsekin kirjan maisemissa. Onneksi murhat jäivät omalta junamatkaltani puuttumaan :D

Villachissa juna vaihtui astetta vanhempaan. Tuntui myös, ettei junassa ollut paljoa muita matkustajia kuin me muutamat, jotka siirryimme Salzburgin junasta Ljubljanan junaan. Matkan toisen osan piti kestää vain puolitoista tuntia, mutta kesti huomattavasti pidempään. Noin 15 minuuttia ennen Ljubljanan asemaa juna pysähtyi. Vartin odottelin jälkeen aloin ihmetellä, kun juna ei liikkunut. Vasta puolen tunnin päästä konduktööri tuli kertomaan, että radalla on joku ongelma ja junan täytyy seistä paikallaan noin tunnin verran. Oletin että se oli tunti siitä, kun olimme alun perin pysähtynyt, mutta juna seisoi paikallaan yli kaksi tuntia. Ärsyttävintä oli, että junamatkaa oli jäljellä vain se vartin verran. Jos olisin kaksi tuntia aikaisemmin saanut tietää, että juna tulee seisomaan paikallaan niin pitkään olisin hypännyt asemalle ja mennyt taksilla keskustaan. No sainpahan kuunneltua kirjani loppuun ja loppujenlopuksi ei minulla ollut erityistä kiirettä. 

Kun juna vihdoin pääsi asemalle, keräsin tavarani ja lähdin kävelemään kohti hotelliani. Hotellini Best Western Premier Hotel Slon sijaitsi aivan keskustassa, noin viidensadan metrin päässä juna-asemalta. Korona vaikutti hotellien hintoihin vielä alkukesästä, joten olin yllättynyt kuinka hyvän hotellin sai kohtuullisen halvalla hinnalla. Täytyi myöntää, että tarkistin hotellin nimen pariin kertaan, ennen kun uskalsin kävellä sisään niin hienon näköiseen hotelliin.


Itävallan sää oli hyvin klassinen keski-euroopan sää. Lämmin, mutta ilmassa oli kuitenkin mukava viileä kuivuus ja tuuli. Sloveniassa sää yllätti minut. Junasta ulos astuessani vastaan tulikin välimerellisen kuuman kostea ja paksu ilma. Olin yllättynyt kuinka hiostava kävelyreissu juna-asemalta hotellille oli. Vietin Sloveniassa kolme päivää ja ne olivat koko reissun tuskaisimmat ja hiostavimmat päivät. Tämä saattoi tietysti johtua myös helleaallosta, joka on kurittanut Eurooppaa tänä kesänä, mutta silti kuumuus yllätti.

 

Ljubljanan nähtävyydet:

Ljubljanan vanhan kaupungin keskusta on todella pieni ja nopeasti katsottu. Keskusta on todella viihtyisä. Sen halki virtaa joki, jonka yli kulkee lukuisia siltoja. Jokiristeilyt ovatkin yksi kaupungin suosituimmista ajanvietteistä. Joen ranta on täynnä ravintoloita ja kahviloita. Kaupungin keskusta on myös erittäin vihreä ja autot eivät pääse vanhan kaupungin alueella. Ljubljana oli jotenkin kotoisan oloinen kaupunki. Se oli pieni, leppoisa ja viihtyisä. Se oli suunniteltu siihen, että ihmiset istuskelevat ravintoloissa ja kahviloissa ja nauttivat ympäröivästä tunnelmasta. Vanhan kaupungin kaduilla ei ollut turhaa vilinää tai kiirettä. Täällä ei juosta nähtävyydeltä toiselle, vaan istutaan ja nautitaan tunnelmasta. Myös turisteja oli kaupungissa huomattavasti vähemmän kuin Salzburgissa. 

Kaupungissa ei ole erityisemmin turistinähtävyyksiä. Näkyvin on tietenkin Ljubljanan linna, joka seisoo kaupungin keskellä kohoavan kukkulan huipulla. Linnoja rakastavana henkilönä, myös tuolla oli pakko vierailla. Linna ei tehnyt minuun erityistä vaikutusta. Se johtui varmasti siitä, että olin juuri muutamaa päivää aikaisemmin käynyt upeassa Salzburgin linnassa. Ja siihen verrattuna Ljubljanan linnassa ei ollut paljoa nähtävää. Tämän on tietenkin hieman epäreilua verrata linnoja keskenään, mutta kun vierailee linnoissa niin lähellä toisiaan, vertaa niitä väkisinkin keskenään. Ljubljanan linna on kuitenkin vierailun arvoinen kohde, vaikka ei olekaan yhtä näyttävä kun Salzburgin linna. Näkymät linnalta ja varsinkin sen tornista ovat näkemisen arvoiset. Linnasta löytyy myös pieni näyttely, joka kertoi maan historian vaiheista. Se oli mielenkiintoista. Sloveniaan mennessäni en loppujen lopuksi tiennyt paljoakaan sen historiasta. Lähihistorian vaiheet ovat hallussa, mutta oli hienoa oppia lisää linnan rakentamisen aikakaudesta ja Ljubljanan asemasta sen aikaisessa maailmassa. Linnapihalla oli viihtyisän näköinen kahvila ja yhdessä reunassa ison näköinen ravintola. Linnalle pääsee sekä kävellen että hissillä. Menin jälleen ylös aamun ensimmäisellä hissillä ja kävelin kukkulalta alas ohitellen jälleen puuskuttavia ja punaisia ihmisiä, jotka kipusivat kohti linnaa. Varsinkin tässä kuumuudessa, en olisi kuvitellutkaan käveleväni ylös. Säästin kaikki voimana seuraavan päivän Bled järven kiertämiseen ja kukkuloille kiipeämiseen. Se tuli tosiaan tarpeeseen.

Ljubljanan joen ylittävät sillat ovat myös näkemisen arvoisia ja kaupunki on kuuluisa silloistaan. Ehdoton suosikkini oli Lohikäärme silta. Jos olet joskus nähnyt kuvia Ljubljanasta, olet varmasti nähnyt kuvan lohikäärmepatsaista, jotka vartioivat siltaa sen molemmin puolin. Olen aina rakastanut lohikäärmeitä ja kaikki niihin liittyvä on mielestäni todella upeaa. No ei ihme, olenhan kiinalaiselta horoskoopiltanikin lohikäärme. Lohikäärme on Ljubljanan kaupungin symboli. Se esiintyy kaupungin lipussa ja lohikäärmeen kuvan voi löytää kaikkialta kaupungista. 


Toinen kuuluista silta tai oikeastaan sillat, ovat saaneet nimen kolmoissilta. Nämä kolme siltaa ovat aivan vierivieressä ja ovat yksi kaupungin kuvatuimmista paikoista.

Tämä näköalapaikka löytyy Neboticnik pilvenpiirtäjän kattoterassilta


Ljubljana on viihtyisä kaupunki ja loistava matkakohde pitkälle viikonlopureissulle. Moneksi päiväksi kaupungissa ei riitä nähtävää, mutta pidemmillä reissulla kannattaa tutustua myös Slovenian lukuisiin luontokohteisiin. Minä käytin yhden päivän retkeilläkseni Slovenian upealle Bled järvelle, mutta siitä lisää seuraavassa kirjoituksessani. Jos minulla olisi ollut vielä enemmän aikaa, olisin vuokrannut auton ja ajellut luontokohteet ja pienet kylät läpi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti